Corona COVID-19, waarom groepsimmuniteit en de reactie van en op jouw lijf doorslaggevend zijn
Waarom groepsimmuniteit belangrijk is
Het Corona virus COVID-19 is op zichzelf een dood stukje eiwit. Het heeft een levend organisme nodig, bijvoorbeeld een mens, om in leven te blijven en zich te kunnen vermenigvuldigen.
Wat COVID-19 zo bedreigend maakt is dat die zich exponentieel reproduceert. Echter wanneer het merendeel van de bevolking besmet is geweest, dan verliest het virus uiteindelijk zijn mogelijkheid om zich te vermenigvuldigen en sterft het vanzelf.
Dat is althans de vooropgestelde hypothese gebaseerd op de kennis over virussen. Echter een aantal feiten zijn nog ongekend met dit Corona virus.
- Hoeveel mensen moeten besmet / ziek zijn geweest voordat er groepsimmuniteit is?
- Zijn we na besmetting / ziekte immuun?
- Kunnen we opnieuw besmet worden?
Los van deze onopgeloste vraagstukken, zou je kunnen stellen dat de huidige strategie erop gericht is dat het gros van de Nederlanders immuun wordt, lees besmet raakt.
Besmetting op zich zegt nog niets. Echter, hoe je lichaam reageert op het virus, en of je dus matig of ernstig ziek wordt, hangt af van meerdere factoren.
Waarom de reactie van ons lijf bepalend is
Ik ga het hier uitsluitend hebben over de reactie van het immuunsysteem in relatie tot een trigger, zoals bijvoorbeeld het Corona virus.
In eerste plaats moet het virus binnen kunnen dringen. Het is dus niet omdat iemand niest of hoest dat je gelijk besmet bent.
Of het virus binnen kan dringen hangt af van de gezondheid van:
- de lichaamseigen barrières: de huid en slijmvliezen van het maag-darmkanaal en de longen.
- de kolonisatie van onze darmbacteriën
- chemische processen als de productie van maagzuur, ons zuur/base evenwicht, de werking van enzymen en andere cellulaire processen.
Als het virus er dan in slaagt binnen te dringen komt ons immuunsysteem in actie. Eerst de aspecifieke afweer en daarna eventueel de specifieke afweer. Deze reacties vinden plaats in het bindweefsel.
Bij een gezond mens reageert het immuunsysteem goed en merk je wellicht niet eens dat je besmet bent. Echter, wanneer er storingen van het bindweefsel zijn, vermindert dat de werking van ons afweersysteem en kan je matig tot flink ziek worden.
Factoren die de kwaliteit van ons bindweefsel beïnvloeden zijn :
- de aanwezigheid van vreemde materialen (tatoo), zware metalen, littekens, verklevingen
- de aanwezigheid van ontstekingshaarden (bijvoorbeeld sinusitis)
- "stille" ontstekingen
- dysbiose van de darmflora
- medicatie die het imuunsysteem onderdrukt zoals corticosteroïden
- tijd: de emmer van stressors loopt vol / over.
Hoe meer je systeem al belast is door bovengenoemde factoren, hoe sneller je reageert op het virus en symptomen krijgt. Je lijf kan namelijk dat virus er niet meer bij hebben.
Ons lijf, onze emoties en gedachten
De werking van ons immuunsysteem en de beweeglijkheid van ons bindweefsel worden echter ook beïnvloedt door hoe we kijken, wat we daarbij voelen en welke betekenis we daaraan geven.
Wanneer er grote veranderingen en onzekerheden zijn, zoals nu met Corona, ervaart het systeem dat doorgaans als onveilig. Emoties als angst, onzekerheid, machteloosheid zijn dan heel normaal. Emoties starten als prikkels (sensaties) in het lichaam. Wanneer we echter niet met deze sensaties kunnen zijn, kunnen we overmand worden door de emoties.
Er zijn allerlei strategieën om angst en ongemak niet te hoeven voelen. Denk aan overwerken, piekeren, grip of controle proberen krijgen, overeten, intensief sporten, verslavingen, netflixen, out-spacen, isoleren, negeren.
Wanneer we ons niet bewust zijn van onze reactie en deze leidend wordt in ons gedrag, krijgen we te maken met extra spanning of slapte van ons bindweefsel en verminderde werking van ons immuunsysteem.
Wat je zelf kunt doen
Uiteraard brengt dit ons tot de vraag wat we zelf kunnen doen. Hoe kunnen we ons systeem zo gezond mogelijk houden, ons bewust worden van ons gedrag en onze emmer zo leeg mogelijk maken?
Dat kan je doen door je te richten op de beweeglijkheid van je bindweefsel, door je immuunsysteem gezond te houden en door aanwezig te zijn in je lijf ondanks ongemak.
- eet gezond
- beweeg, rek jezelf op, schud spanning uit je lijf
- ga wonen in je lijf, geef ruimte aan de sensaties
- zoek manieren om wat je ervaart te uiten: dans, muziek, kunst, schrijven
- geniet dagelijks van wat zon en frisse lucht
- oefen dankbaarheid
- verbind met je dierbaren om je heen of vanop afstand
- gun jezelf momenten om op te laden (waar krijg jij energie van?)
Steun nodig?
Naast deze suggesties kan je je uiteraard op maat laten begeleiden door gezondheidsprofessionals. Gezondheid is en blijft de mate waarin we in staat zijn om te gaan met, en ons aan te passen aan wisselende omstandigheden.
Loop je fysiek, mentaal of emotioneel vast en heb je hierbij begeleiding nodig? Neem dan contact met me op.
Elise Pattyn
Osteopaat, Body & Mind Language Coach
Bronvermelding: Alinea 1 en 2 gebaseerd en geïnspireerd op het Webinar over Immuniteit gegeven door Robert Muts, Remy Muts.