Het eerste consult: de intake
Een osteopatisch consult bestaat uit een vraaggesprek, onderzoek, behandeling en eventueel advies.
Intake gesprek
Tijdens het intakegesprek komen aan de hand van het opgestuurde intakeformulier je klacht of klachten, je medische voorgeschiedenis, je gesteldheid en levensstijl aan de orde. Zo ontstaat een kader voor de klacht en een beeld van jou als persoon.
Onderzoek
Ongeacht de aard van de klacht onderzoekt de osteopaat je uitvoerig, van top tot teen. Voor dit onderzoek gebruikt de osteopaat uitsluitend de handen, leest je lichaam en gaat op zoek naar bewegingsbeperkingen of verstoringen van het bewegingsapparaat, de organen, het hoofd en de wervelkolom. Daarna worden onderlinge verbanden tussen de verstoringen gezocht om zo de oorzaak van de pijn te vinden. Je lichaam geeft eigenlijk zelf aan waar die te vinden is.
Behandeling
Vervolgens mobiliseert de osteopaat met zachte handbewegingen het vastzittende bindweefsel. Het zelfhelend vermogen doet nu de rest en brengt het lichaam naar een gezonder evenwicht.
De aard en diepte van de behandeling stemt de osteopaat af op de beschikbare energieën van/in je lichaam op dat moment. Elise werk vanuit stilte en luistert goed naar wat je lichaam vertelt, naar wat bijvoorbeeld de behoeften van je lichaam zijn.
Advies
Het advies kan een verdere osteopatische behandeling behelzen. Hierbij spelen de aard van de klachten, de persoonlijke omstandigheden en de ontvankelijkheid voor de osteopatische behandelwijze een rol.
Ook kun je advies krijgen over hoe je zelf het herstel kunt ondersteunen en hernieuwing van de klachten kunt voorkomen. Dit kan betrekking hebben op houding en beweging van het lichaam, rekoefeningen, krachttraining, ademhaling, ontspanning of mentale instelling.
Als zou blijken dat bijvoorbeeld voedingsadvies of psychische ondersteuning bij kan dragen aan het verbeteren van je gezondheid, verwijst de osteopaat door naar desbetreffende collega’s.
Verslag
De bevindingen, de interpretatie en het voorlopige behandelplan neemt de osteopaat mondeling met je door.
Als je een geschreven verslag wilt hebben dan kan dat. De kosten worden berekend volgens het standaardtarief.
Vervolgtraject
Een vervolg consult bestaat uit een vraaggesprek, onderzoek, behandeling en eventueel advies.
Per consult monitor ik je voortgang en bepalen we samen steeds of een verdere behandeling wenselijk is.
Vaak treedt er na twee of drie sessies een duidelijke verbetering op. In bepaalde gevallen zijn de klachten dan zelfs al verdwenen.
Gemiddeld zijn drie tot acht behandelingen nodig, met een interval van drie tot zes weken.