Afspraak maken

Blog

  • Home
  • Blog
  • Werk jij ook tot je erbij neervalt? 4 tips om gezond te blijven werken

Werk jij ook tot je erbij neervalt?


Tijdens mijn tiener jaren was ik vast besloten professionele danseres te worden. Ik was goed in dansen en voelde me geprikkeld en geïnspireerd door de aanmoedigingen en uitnodigingen van velen om hier mijn beroep van te maken. Jaren later heb ik aan den lijve ondervonden dat ik niet verder kon blijven dansen. Wat ging er dan niet goed? Wat had ik anders kunnen?


Wat als jouw doel belangrijker wordt dan jezelf

Stel je voor hoe het voelt om de hemel in geprezen te worden voor je talenten. Wel, ik kan je zeggen dat het heerlijk is te voelen dat iemand je ziet, dat iemand je opmerkelijk vindt en je aanmoedigt. Zalig ook die momenten van roem op het podium. Helaas stonden deze geluksmomenten niet in verhouding tot de prijs die ik er naderhand voor betaalde.

Mijn dagen bestonden naast studies uit danslessen, repetities, conditie- en lenigheidstraining, streng dieet, focus, discipline en had weinig contact met mensen om me heen. Ik stelde me toen geen vragen over het hoe en waarom, maar ging vastberaden door.

Mijn lijf gaf me herhaaldelijk signalen dat het rust en zorg nodig had. Ik gaf dat kort wat aandacht, maar veranderde niets in mijn levensstijl of gedachtegang. In mijn overtuiging en handelen was hard en veel werken de manier om dat doel te bereiken. Wat ik toen niet wist, is dat de weg naar het bereiken van een levensdroom ook leuk en gezond kan zijn.

Streef jij ook een doel na dat ten koste gaat van je gezondheid en geluk? Hoe lang ben je bereid daar op dezelfde manier mee door te gaan? Voel jij dat het tijd is om te veranderen maar weet je niet hoe je dat vorm geeft? Bekijk dan de vier tips hieronder.


Hoe BLIJF je gezond terwijl jij je doel bereikt


1. Leer de subtiele signalen herkennen

Wanneer je gedurende langere tijd meer doet dan je fysiek en emotioneel aan kan, dan gaat je lijf protesteren. Subtiele klachten zoals hoofdpijn, spierspanningen, plotselinge blessures, prikkelbaarheid en ergernis steken de kop op. Of je zit gewoon niet lekker in je vel.

Als je deze subtiele signalen negeert, worden de klachten steeds sterker en duidelijker. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van aanhoudende maag- en darmproblemen, migraine, terugkerende rug- en schouderklachten, aanhoudende blessures, het toenemend gevoel van onmacht, slapeloosheid en negatieve gevoelens.

Wacht niet tot je lijf schreeuwt. Kijk wat je kan doen om meer rust en balans in je leven te creëren. Rust is als een diepe zucht, een stilte na de storm. Rust is noodzakelijk voor een goed herstel en regeneratie van je lijf. Balans betekent dat er een goede afwisseling is van actie en rust. Zoals eb en vloed elkaar afwisselen.


2. Weet waar jouw lijf het best bij gedijt

Sommige mensen voelen zich op hun best in een drukke, dynamische omgeving. Andere hebben meer behoefte aan ruimte en rust om zich heen. De een wil voor zichzelf denken. De ander voert liever taken uit, want krijgt stress bij het idee iets te moeten creëren. Zo vergt elke job een hele set aan specifieke talenten en vindt die doorgaans plaats in een specifieke setting.

Weet waar jouw lijf het best bij gedijt en ga zo in je eigen kracht staan. Hoe meer je doet wat je goed kan en wat je leuk vindt, hoe minder energie dat kost. Kies of creëer een omgeving die bij je past en omring je met gelijkgestemden. Daar krijg je inspiratie en energie van.


3. Belasting en belastbaarheid in balans

Kijk even naar belangrijke factoren in je leven zoals gezondheid, werk, thuissituatie, kinderen, partner, vrije tijd, vrienden en geld. Wat kost je veel energie of waar voel je je niet prettig bij? Als je dit allemaal optelt krijg je een idee van je belasting.

Voel dan even hoe het gaat met je fysieke en mentale gezondheid. Wat is je energiepeil en hoe voelt het mentaal? Als jouw energie laag is of je hebt last van fysieke klachten en irritatie, dan is je belastbaarheid op dat moment laag.

Wanneer de belasting in balans is met je belastbaarheid, dan ben je gezond bezig voor de lange termijn. Wanneer je langere tijd meer hooi op je vork neemt dan je mentaal en fysiek aan kan, dan uit zich dat in vervelende klachten. Voel elke dag wat voor jou een gezonde belasting is.


4. Last van dead-lines? Volg een ritme dat bij jou past

Het idee van tijdgebrek is een van de grootste stressors in het leven. Wat gebeurt er als je ”dit moet nu”, of ”dit moet vandaag nog” weg haalt? Bij mij valt gelijk een hoop stress weg. Het is net alsof die tijger die achter je aanzit eindelijk even tot stilstand komt. Een uitgelezen moment om op adem te komen.

Aanvankelijk voelt het idee niets te moeten doen soms wat vreemd en ongemakkelijk aan. Al snel maakt dit ruimte voor creativiteit en betere inzichten waardoor je uiteindelijk veel slimmer kan werken.

Een goed ritme is een ritme waarbij je lichaam in beweging is en daar energie van krijgt. Wandel je te traag, dan wordt je moe of raak je verveeld. Ga je te snel, dan raak je uitgeput. Op jouw tempo kan je glimlachend verder.


Waar loop jij tegen aan

Ik ben benieuwd te horen waar jij tegen aan loopt en hoe zich dat weerspiegelt in je mentale en fysieke gezondheid? Of misschien heb je zelf nog tips die ook anderen kunnen helpen vitaal te werken? Deel dit hieronder in het commentaarveld.


Kom je er zelf niet meer uit

Loop je telkens vast en vind je geen oplossing voor je fysieke klachten? Neem dan vrijblijvend contact met me op om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.


Op jouw gezondheid en levensvreugde!

Elise



Onderwerpen
terugkerende klachten overspannen zijn gebrek aan vitaliteit overwerkt zijn
Deel dit artikel

Gesprek laden