Vervelende klachten - Waarom heb ik last?
Van onbegrepen naar begrepen klachten
Het leven gaat steeds sneller. Er is veel meer technologie beschikbaar en een dag zonder de computer of smartphone is voor velen ondenkbaar. Naast voordelen brengen zij voor de gezondheid ook nadelen met zich mee. Een belangrijk nadeel is dat we sneller en vaker werken, altijd beschikbaar zijn, zowel voor werk als privézaken, en dat we minder tijd overhouden om even op adem te komen. Als we niet oppassen, gaat het rennen de hele dag voort.
Veel mensen blijven ook doorrennen wanneer ze kleine gezondheidsklachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, minder energie, slecht slapen en denken dat het er nu eenmaal bij hoort. Na verloop van tijd of wanneer de spanning ineens teveel wordt, is het lichaam niet langer in staat goed te functioneren. Klachten zoals hoofdpijn, maag-en darmproblemen, aanhoudende nekpijn, schouderpijn of lage rugpijn kunnen de kop op steken.
Dit is een moment waarop velen zich gedwongen voelen even stil te staan bij hun gezondheid en op zoek gaan naar een oplossing voor hun klachten. Helaas is er voor deze fysieke klachten niet altijd een medische verklaring te vinden*. Velen denken dan ook dat er niets aan te doen is en blijven hierdoor onnodig lang met hun onbegrepen klachten rondlopen.
Begrijpen waarom je last hebt is de sleutel tot de oplossing
Begrijpen waarom je klachten hebt kan een enorme opluchting zijn. Daarnaast geeft het je handvatten om gericht te werken aan een oplossing en verbetering van je gezondheid.
Het gebeurt wel vaker dat patiënten met aanhoudende en onbegrepen klachten de consult kamer voor osteopathie binnenkomen en na enkele behandelingen verbaasd zijn over de behaalde resultaten.
Eerder hadden ze te horen gekregen dat ze maar met de klachten moesten leren leven omdat er bij lichamelijke onderzoeken zoals bloedtest, urineonderzoek, ontlastingsonderzoek, hartfilmpje of röntgenfoto’s niets te vinden is. En als er niets te vinden is, dan lijkt het inderdaad alsof je er niets aan kan doen. Gelukkig is dat niet zo!
Voor we kijken naar wat je WEL kan doen, is het belangrijk te begrijpen waarom je last heb. Eenmaal je inzicht hebt in de oorzaken van je klachten begrijp je natuurlijk ook veel beter wat je wel kan doen. En dan heb je een keuze om proactief en doelgericht iets aan je gezondheid te doen.
Waarom heb ik last?
Je moet je voorstellen dat je lijf continue in de weer is om zichzelf in gezond evenwicht te houden. Evenwicht is de basis voor een optimale gezondheid. Je wilt bijvoorbeeld voldoende spierkracht hebben om te kunnen bewegen, maar niet teveel stijfheid of spanning in je spieren hebben, omdat dit je belemmert in je bewegingen. Een goede balans, in dit geval dus tussen kracht en souplesse, is noodzakelijk.
In het hectische leven dat velen van ons leiden, is het niet vanzelfsprekend de hele tijd een goede balans te bewaren. Continu zijn er grote of kleine prikkelingen van buitenaf die de capaciteit om onszelf in balans te houden, compliceren. Gelukkig kan het lichaam hier en daar wel wat compenseren en incasseren. Maar wanneer de totale belasting te hoog wordt kan je klachten ontwikkelen. Je kan het vergelijken met een emmer aan ballast die zich geleidelijk aan vult en uiteindelijk overloopt. Dat is het moment waarop allerhande klachten de kop op steken. De klachten zijn dus een uiting van de disbalans in het lichaam.
Wat is stress, wat zijn stressors en hoe ga je ermee om?
Velen denken bij het woord stress misschien aan deadlines, drukte in het verkeer, schreeuwende kinderen, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenissen. In principe is stress gewoon elke vorm van spanning of drukte die je ervaart. Dus ook een optreden, een avondje uit, een lichte irritatie, een accident, een operatie, ziekte, etc. veroorzaakt gespannenheid.
Het probleem is niet wat om ons heen gebeurt, maar de manier waarop we daarmee om kunnen gaan. Spanning creëert een lichamelijk en emotionele reactie die ervoor zorgt dat je alert bent; klaar om actie te ondernemen. Dit is nuttig wanneer je moet opletten in het verkeer, gefocust wil werken of wanneer je rent om de bus te halen. In dit geval spreken we van gezonde stress. Na een periode van opwinding heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen via ontspanning.
Wanneer echter lichte stress aanhoudt, of intensiever is, of in meerdere aspecten van het leven aanwezig is, dan is meer tijd nodig voor het herwinnen van een gezond evenwicht. Elke situatie waarin het lichaam onvoldoende tijd heeft om te herstellen, veroorzaakt ongezonde stress en gezondheidsklachten.
Elke individu heeft een andere belastbaarheid. Dit hangt samen met de mate waarin iemand zich makkelijker of moeilijker kan aanpassen aan veranderingen / triggers van buitenaf. Dus voor de een kan een klein beetje stress al funest zijn, voor de ander is veel meer stress nodig om uit balans te raken.
Maar waarom worden die klachten na verloop van tijd dan niet beter? Ik ben nu toch ontspannen?
Veel van de spanningen die we ervaren en de fysiologische reacties van het lichaam hierop gebeuren onbewust. Denk maar aan hoe je lichaam reageert bij het plotseling horen van slecht nieuws of bij een andere schrik-reactie. Het lichaam produceert dan adrenaline, een stress hormoon die ervoor zorgt dat onder andere de:
- bloeddruk stijgt
- hartslag stijgt
- je sneller gaat ademen
- je spieren zich aanspannen
- de spijsvertering op een laag pitje komt te staan.
Bij langdurige, intense of herhaaldelijke stress komt je lichaam door de continue productie van adrenaline niet meer tot rust of ont-spanning. Wanneer je zelf uiterlijk tot stilstand bent gekomen, is je lichaam van binnen nog steeds hyper alert. Het zenuwstelsel, immuunsysteem en het hormonaal systeem zijn uit balans. Dit zijn de grote regelsystemen in het lichaam.
Daarnaast zorgt aanhoudende stress er ook voor dat niet alleen spieren, maar ook bindweefsels verkorten en minder elastisch zijn. Bindweefsel (= fascie = vliezen) vind je terug rondom spieren, gewrichten, organen, bloedvaten, zenuwen, hersenen enzovoort. Alle bindweefsels zijn ook van kop tot teen met elkaar verbonden.
Je kan nu wel begrijpen dat wanneer de vliezen in een lichaamsdeel te strak gespannen zijn, dit een impact heeft op de functie. Je kan het vergelijken met een tuinslang die dichtgeknepen wordt, die kan ook niet meer goed werken. Daarnaast beïnvloedt locale spanning ook altijd in meerdere of mindere mate de functie van het gehele lichaam. Net alsof je aan een eind van een touw trekt, verandert dit ook de spanning in elk ander deel.
Gezien organen, weefsel en lichaamsdelen minder goed kunnen werken en ze ook niet optimaal worden aangestuurd en samenwerken, kunnen klachten ontstaan. Klachten kunnen zich dan ook op allerhande manieren uiten zoals bijvoorbeeld:
- Darmklachten (opgeblazen buik, krampen, spastische darm)
- Maagklachten (reflux, knoop in maag, zuurbranden)
- Hoofdpijn
- Aanhoudende nek- schouder en rugklachten
- Gevoelige blaas
- Rusteloosheid, gejaagdheid
- Spanning
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
Wat kan ik wel doen aan die vervelende klachten?
Gelukkig leren verhalen uit de Praktijk voor osteopathie van Elise Pattyn ons dat er nog veel winst te behalen is daar waar de situatie voordien hopeloos leek. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van osteopathie en naar wat je zelf kan doen? Neem dan contact met me op of meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je artikelen en tips vanzelf in je inbox.
Direct na aanmelding ontvang je een GRATIS DOWNLOAD met 7 Top Tips om vandaag al je gezondheid te verbeteren. Zo kan je alvast zelf aan de slag en je voordeel halen uit dit materiaal.
Ja, maar…
Veel mensen kunnen best een aantal zaken opnoemen die hen zou helpen om hun fysieke klachten te verminderen maar vinden het lastig dit ook daadwerkelijk te doen.
Waar heb jij last van en wat staat jou in de weg om zelf je gezondheid te verbeteren?
Beantwoord alsjeblieft deze vraag in het commentaarveld onderaan deze pagina. Ik doe mijn best in de volgende artikelen zoveel mogelijk relevante informatie en tips aan te bieden.
Op een gezondere en blijere wereld!
Elise
PS: Deel dit artikel met jouw netwerk door op Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+ en Email knoppen te klikken, want zo kunnen kennissen en vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren. Dank je wel!
* Medisch aantoonbare verklaring is een aantoonbare afwijking waargenomen in bijvoorbeeld bloed, urine, ontlastingsonderzoek, radiografie, colonoscopie… etc. die de klachten kan verklaren. In dit artikel bedoelen we klachten zonder medisch aantoonbare oorzaak hoewel beide tegelijk aanwezig kunnen zijn. Osteopathie is zeker ook van onschatbare waarde bij sommige klachten met medisch aantoonbare afwijkingen. Hier kan osteopathie complementair aan medische behandelingen zijn. In dit artikel gaan we ervan uit dat er sprake is van verminderde functie waardoor klachten wel degelijk aanwezig zijn, maar “ er niets te vinden is”.