Afspraak maken
  • Home
  • Blog
  • Anders kijken geeft andere resultaten: 5 handvatten om grip op jouw gezondheid te krijgen

Anders kijken geeft andere resultaten: 5 handvatten om grip op jouw gezondheid te krijgen


Klachten die terugkeren of blijven aanhouden zijn vervelend en kunnen je kwaliteit van leven flink beïnvloeden. In dit blogartikel wil ik je 5 handvatten meegeven die je kunnen helpen om grip op jouw gezondheid te krijgen. We gaan het hier vooral hebben over jouw mindset en bewustzijn. Hoe relateer jij tot jouw klachten en tot jezelf? Hoe voel jij je?

Het belang van de mindset is me de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Vooral wanneer behandelingen niet aanslaan, klachten terugkeren of adviezen moeilijk op te volgen zijn, kan het veranderen van jouw mindset doorslaggevend zijn in jouw herstel. Een nieuwe mindset geeft andere inzichten. Een nieuw bewustzijn kan uitnodigen tot veranderingen die noodzakelijk zijn om gezonder te worden.

Op achtjarige leeftijd heb ik te horen gekregen dat ik moest leren leven met vitiligo, een auto-immuun ziekte die het pigment van de huid vernietigt. Jarenlang heb ik gedacht dat dat betekende dat er niets aan te doen was. Ik kan je vertellen dat deze mindset een flinke ontkrachter is geweest van mezelf en een negatieve invloed heeft gehad op behandeltrajecten en kwaliteit van leven.

Sinds ik anders ben gaan kijken naar mijn klachten voel ik me gelukkiger en sterker dan ooit. Mijn lifestyle is op alle vlak flink mee veranderd, behandelingen slaan aan en de fysieke symptomen bewegen mee. De 5 mindset shifts die me de afgelopen jaren het meest geholpen hebben deel ik graag met jou zodat ook jij grip op jouw gezondheid krijgt.


1. Van isolatie naar totaliteit – body mind & spirit

Fysieke klachten worden helaas nog vaak geïsoleerd bekeken. We hebben het over het lichaam, terwijl we ons misschien ook helemaal niet lekker in onszelf voelen, de hele dag lopen te piekeren of een leven leiden wat ons niet vervult. We zijn een totaalplaatje van body, mind, en spirit. Elk aspect beïnvloedt het andere. Negatieve emoties of gedachten kunnen fysieke symptomen verergeren of een slechte darmwerking kan bijdragen aan depressie.

Onderzoek jouw klachten binnen het totaalkader van body, mind en spirit. Vraag jezelf af hoe jij je voelt, hoe het lichaam voelt, wat je denkt en doet of niet doet in relatie tot jouw klachten en of dat in lijn is met wie je wilt zijn. Je hoeft nog niet gelijk oplossingen te hebben. De inzichten die je krijgt vergroten jouw bewustzijn. Bewustwording is noodzakelijk voor verandering.

Leven in balans met wie je bent, is het grootste cadeau
aan jezelf en jouw omgeving

2. Van buiten naar binnen – luister naar jouw lijf

Vaak zoeken we de oorzaak of oplossing voor onze problemen buiten onszelf. Wanneer je denkt dat je niets aan je klachten kunt doen, is het logisch dat je zoekt naar een pil of dokter die je problemen gaat oplossen. Adviezen en therapieën kunnen zeker raadzaam zijn en je op weg helpen. Maar wat als je probleem niet weggaat of terugkeert of je zelf niet leert voelen wat goed voor je is?

Stel jezelf de vraag: hoe kan ik mezelf helpen? Jezelf helpen is pas mogelijk als je eerst gaat luisteren naar jezelf. Zoals je zou luisteren naar een vriend of vriendin die een probleem gaat vertellen, luister je aandachtig naar de sensaties in jouw lijf. Gebruik hierbij al je zintuigen en wees nieuwsgierig: hoe voelt jouw lijf, wat denk je, wat heb je nu daadwerkelijk nodig? En net als dat goede gesprek waarbij jij alleen heel aandachtig luistert en de vriend zelf tot inzichten komt, zal ook jouw lijf inzichten verschaffen. Zo leer je jezelf kennen.


3. Van machteloosheid naar zelfverantwoordelijkheid – zet jezelf op nummer 1

Eenmaal je het totaalplaatje ziet en het lichaam beter voelt en begrijpt, kunnen negatieve overtuigingen of een gevoel van machteloosheid je nog steeds weerhouden om te handelen naar de nieuw verworven inzichten. De “Ja, maar ….” is een favoriete ontkrachter van jezelf. “Ja, maar, ik heb hier geen tijd voor”. “Ja maar, mijn man vindt dat maar niks”. “Ja maar….”. Deze verzinsels bevestigen dat je er niets aan kunt doen of dat een ander de oorzaak is van jouw probleem.

Wanneer je merkt dat je excuusjes verzint, of dat je je laat afleiden door TV, social media of snacks, sta dan even stil. Het kan best een tijdje ongemakkelijk voelen. Onprettige gevoelens kunnen naar de oppervlakte komen of je gedachten slaan op hol. Ook al lijkt het spannend, adem rustig in en uit. Zo vaar je door het ongemak heen tot je uiteindelijk dieper met jezelf verbindt en het zalig rustig is. Het vergt zelfverantwoordelijkheid, bewustzijn, eerlijkheid, moed en kwetsbaarheid om te kijken naar datgene in onszelf waar we liever van wegrennen. Neem de verantwoordelijkheid en investeer in jezelf.

Stiekem nodigen vervelende gevoelens je uiteindelijk uit
tot wondermooie ontdekkingen in jezelf

4. Van oude patronen naar gezonde gewoontes

Eenmaal we ervaren hoe helend het voelt om onszelf aandacht te geven, groeit meestal het verlangen naar meer. Je wilt weer meer van jezelf zien, ervaren en naar buiten laten komen. De nieuwsgierigheid is een drijvende motor om je leven op meerdere fronten te willen veranderen. Dit een uitgelezen moment om je slechte gezondheidspatronen aan te pakken.

Wat kan je nog veranderen zodat jij je beter gaat voelen? Zou je nog anders kunnen eten, meer ontspannen, frequenter bewegen, ongezonde relaties vaarwel zeggen of meer tijd met je geliefden doorbrengen? Als je nu gezondheidsexperts raadpleegt, is het makkelijker hun adviezen op te volgen en succes te halen met een behandeltraject. Je komt in positieve spiraal terecht en dat werkt uitermate stimulerend.


5. Motivatie – licht in donkere tijden

Wanneer we merken dat onze klachten afnemen is het makkelijker om in onze gezondheid te blijven investeren. Wanneer we echter zien dat de klachten verergeren of zich verplaatsen of niet doen wat we willen, kan de verleiding groot zijn om terug te vallen in oude gewoontes en je goede voornemens te laten varen met “zie je wel, het helpt weer niet”.

Stel jezelf de vraag waarom jij je beter wilt voelen? Wat zijn de voordelen? Misschien geeft het je energie om een goede moeder of vader te zijn, of om de sport te beoefenen waar je van houdt. Doorvoel dat met elke cel in je wezen en laat het je eindeloos motiveren, vooral als het even moeilijker gaat of niet op lijkt te schieten. En vergeet tijdens een dipje vooral niet te kijken naar het totaalplaatje van jouw gezondheid. Misschien doet je lijf nog niet wat je wilt, maar voel je je wel gelukkiger, heb je nu een baan of partner die je leuk vindt.


TOT SLOT – Jij zit aan het stuur van jouw leven!

Wanneer je jouw klachten binnen het kader van je fysieke, emotionele en spirituele welzijn bekijkt (1), je de moed hebt om naar binnen te kijken en met je ongemakken kan zijn (2) leer je zelfverantwoordelijkheid te nemen voor jouw gezondheid (3). Je leert nieuwe mogelijkheden verkennen. Gezonde gewoontes worden als vanzelf onderdeel van je leven (4). Als je weet waarom je het doet, wie je wil zijn, hoe je wilt denken en hoe je je wilt voelen (5), dan zit jij altijd aan het stuur van jouw leven!


Heb je zelf ervaringen of inzichten die voor jou een doorbraak hebben betekent? Deel deze dan hieronder in het commentaarveldd, zo kunnen anderen ook leren uit jouw verhaal.


Wil je samen werken aan jouw gezondheid en ontdekken wat jouw lijf je te vertellen heeft? Neem dan contact op via info@elisepattyn.nl.


Op jouw gezondheid en levensvreugde!


Elise



Onderwerpen
osteopathie terugkerende klachten mindset pilates
Deel dit artikel

Gesprek laden