Afspraak maken

Blog

De 5 belangrijkste valkuilen die een goede gezondheid in de weg staan - en het geheim achter de lange termijn oplossing

  • Home
  • Blog
  • De 5 belangrijkste valkuilen die een goede gezondheid in de weg staan - en het geheim achter de lange termijn oplossing

De 5 belangrijkste valkuilen die een goede gezondheid in de weg staan - en het geheim achter de lange termijn oplossing


Dit is het tweede artikel over vervelende klachten. In het eerste deel bespraken we oorzaken van fysieke klachten die terugkomen of blijven aanhouden. Begrijpen waarom je klachten hebt, kan een enorme opluchting zijn en vormt de basis voor de oplossing. Lees hier het volledige artikel Vervelende klachten: waarom heb ik last?.

In dit artikel gaan we kijken naar de obstakels waar mensen met onbegrepen of terugkerende fysieke klachten tegen aan lopen gedurende hun zoektocht naar verbetering. Vanuit het begrip van de obstakels wordt dan de lange termijn oplossing geformuleerd. Eenmaal je je bewust bent van de hindernissen die er zijn, en je daarnaast ook de handvatten aangereikt krijgt, kan je je doel bereiken. Zo kan je elke dag weer vrijer en gezonder door het leven gaan.


Hindernissen onder de loep

gebaseerd op praktijkobservaties en eigen ervaringen


1. Het niet horen van de eigen lichaamssignalen

Als je goed in contact staat met je lichaam, dan voel je bijvoorbeeld wanneer je moet slapen, wanneer je honger hebt en welke voedingsmiddelen je lichaam nodig heeft. Helaas hebben veel mensen moeite met het in contact komen met hun eigen lijf.

Twee mogelijke verklaringen waarom het in de loop der jaren moeilijker wordt de stem van je eigen lichaam te horen, zijn:

a) Het effect van conditionering en opvoeding.

Als van kinds af aan krijgen we eetpatronen opgelegd door anderen. Daarnaast krijgen we vaste uren toegeschreven om te zitten, om te slapen, om te spelen etc. Deze aangeleerde gewoontes horen we duidelijker dan de signalen van onze eigen sensoren.

b) Het effect van geaccumuleerde spanning in spieren en bindweefsel.

Bij allerhande vormen van stress komt adrenaline vrij waarbij de spieren in het lichaam strak gespannen staan (lees hier meer over spanning in je lijf). Het vormt een soort pantser, waardoor het moeilijker wordt je diepere kern te voelen.

Als je lang genoeg je eigen behoeftes negeert, dan raakt je lijf uit balans en kunnen allerhande klachten vroeger of later optreden. Bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, rug-en schouderpijn, hoofdpijn, buikpijn, prikkelbare darmen etc.


2. Duizend en 1 adviseurs – wie heeft gelijk?

a) Veel info beschikbaar - welke past bij mij?

Er is steeds meer informatie beschikbaar en de nieuwste weetjes worden steeds sneller verspreid via de digitale wereld. De informatie kan goed onderzocht zijn, of is misschien gewoon uit de lucht gegrepen. Los daarvan, zegt het nog niets over jouw persoonlijke situatie.

b) Iedereen zegt wat anders

Veel mensen met chronische klachten hebben een jarenlange zoektocht naar de oorzaak en oplossing voor hun klachten achter de rug. Helaas, niet altijd met het gewenste resultaat. Van de huisarts, naar de specialist, naar de fysio, terug naar de huisarts, nog meer onderzoeken… en allemaal zeggen ze wat anders.

c) Niets te vinden?! – ben ik nu gek?

Met een handvol aan diagnoses is het al vervelend, maar wanneer mensen te horen krijgen dat er niets te vinden is, dan merk ik dat velen zich afvragen of het misschien toch tussen hun oren zit.


3. Slachtofferschap

Slachtofferschap is een lastig en o zo belangrijk punt bij aanhoudende fysieke klachten. Het is erg begrijpelijk dat je je machteloos kan voelen bij de hoeveelheid aan beschikbare informatie, meerdere (of de afwezigheid van) diagnoses, weinig toekomstperspectief of geringe verbetering etc. Het gevoel kan zo sterk zijn dat we het gaan geloven, en erger nog, helemaal geen actie meer ondernemen om beter te worden.

Denk maar aan uitspraken als:

- Niets helpt.

- Ik moet er maar mee leren leven.

- Dokter, jij moet mijn probleem oplossen.

- Ik kan er zelf niets aan doen.


4. Gebrek aan vertrouwen

Wanneer middelen, therapieën en pogingen om beter te worden in het verleden geen resultaat hebben geleverd, dan is het vertrouwen geschaad. De overtuiging dat iemand of iets je nog kan helpen is klein. Vooral ook het vertrouwen in jezelf is aangetast.

a) Het werkt niet – dus laat maar

Bij zo een ingesteldheid is het haast onmogelijk voor welke vorm van therapie dan ook om aan te slaan. De gedachten zijn zo overheersend dat deze de genezing tegenwerken. Bovendien is dit een houding van verstarring, wat je dan weer verder brengt van je zelf en je behoeftes.

b) Ja, maar

Uiteindelijk, wanneer meerder pogingen om beter te worden niet hebben geholpen, ga je twijfelen aan jezelf. Als je bij elke mogelijkheid om beter te worden klaar staat met een reden waarom het niet gaat lukken, dan kom je ook geen stap verder.


5. Beperkte visie op gezondheid

Gezondheid is veel meer dan afwezigheid van klachten alleen. Sommige mensen denken dat ze pas gezond zijn wanneer ze zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal volledig tip top functioneren. Helaas is dat een zeer beperkte visie op gezondheid, zeker daar waar chronische ziektes of klachten aanwezig zijn. Dit kan zorgen voor veel negativiteit, wat genezing in de weg staat.


Lange termijn oplossing

Bewust leven en doelgericht handelen

1. Luisteren naar je lijf

Klachten zijn een teken dat je lichaam niet in balans is. Ze hebben ons iets te vertellen. Niemand kan beter weten dan jij zelf wat je echt nodig hebt.

Zorg dat je je lijf beter leert kennen. Neem waar welke signalen je lichaam afgeeft en onderzoek, waaraan deze gekoppeld kunnen zijn. Op deze wijze leer je proefondervindelijk wat je lijf wel en niet nodig heeft.

Word een onderzoeker.


2. Handelen naar je behoeftes

Naast het luisteren naar wat jouw behoeftes zijn, is het natuurlijk belangrijk deze ook op te volgen.

Het opvolgen van (nieuw) gedrag komt inherent met het veranderen of doorbreken van patronen. Motivatie, discipline en initiatief zijn nodig om daadwerkelijk te handelen naar je behoeftes.

Om voor een nieuw gedrag te kiezen, is het belangrijk te onderzoeken waarom je een bepaald (ongezond) gedrag in het verleden vertoonde. Eenmaal je je bewust bent van de reden voor dit negatieve gedrag en voelt welke prijs je hiervoor betaalt, kan je een bewuste en gezonde keuze makkelijker maken.

Wees proactief en handel ernaar.


3. Gezondheid is meer dan je fysieke klachten alleen - een positieve mindset

Formuleer voor jezelf wat belangrijk is in je leven, wat gezond zijn nu echt voor je betekent. Goede motivatie voedt nu eenmaal positieve gedachtes.

Denk naast het fysieke aspect ook aan je mentale functies en beleving, de spirituele dimensie, je kwaliteit van leven, je sociaal-maatschappelijke participatie en het dagelijks functioneren. Focus je aandacht telkens opnieuw op puntjes waar je verbetering merkt, hoe klein die ook lijken. Zo werk je aan een positieve kijk, voel je je snel beter en stimuleer je jouw herstelproces.

Ontwikkel een positieve mindset.


TOT SLOT


Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, deel deze dan in het commentaarveld hieronder.


Ben je geprikkeld en wil je graag samen werken aan een lange termijn oplossing ? Neem dan contact op met osteopaat Elise Pattyn.


Ik dank je alvast voor het mee helpen creëren van een gezondere en blijere wereld!


Op jouw gezondheid!

Elise


PS: Deel dit artikel met jouw netwerk door op Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+ en Email knoppen te klikken, want zo kunnen kennissen en vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren. Dank je wel!



Onderwerpen
osteopathie lange termijn oplossing fysieke klachten valkuilen
Deel dit artikel

Gesprek laden