Afspraak maken

Blog

Houd je lijf je tegen? 4 tips voor bruisende vitaliteit

  • Home
  • Blog
  • Houd je lijf je tegen? 4 tips voor bruisende vitaliteit

Is je ok voelen goed genoeg? Of wil jij ook bruisen van de energie en levenslust?

In de osteopathie praktijk zie ik dagelijks mensen die last hebben van chronische en terugkerende klachten. In eerste instantie wil iedereen zich beter gaan voelen en minder klachten hebben. Sommige mensen stoppen daar waar de klachten verdwenen zijn of beheersbaar aanvoelen. Heel begrijpelijk want dat is al een hemelsbreed verschil met daarvoor. Maar wat als ik je zeg dat jij je nog beter kan voelen?


Van “ok” naar bruisende vitaliteit!

“Hoe gaat het met je?”. “Goed”, is het meest frequente standaard antwoord op die vraag.
Neem nu eens de tijd om deze vraag eerlijk te beantwoorden?Hoe gaat het daadwerkelijk met je?

Als het antwoord “ok” of“redelijk” is, is dat toch wel jammer, want je kan je ook geweldig, fantastisch, heerlijk of super voelen!

De meesten van ons hebben ergens opgepikt dat we tevreden moeten zijn met wat we hebben, of dat we maar moeten leren leven met onze klachten. Dus eigenlijk is alles goed zoals het is. Je voelt je tenslotte toch ”ok”. Logisch dat je vanuit deze beperkende mindset geen verdere actie onderneemt om je helemaal fantastisch te voelen!

Vraag je je wel eens af hoe jij daadwerkelijk zou willen dat het met je gaat? Hoe zou jouw leven veranderen als je één en al vitaliteit was? Zou je je anders gedragen, andere dingen doen of nieuwe mensen ontmoeten?

Ja, gezondheid heeft een enorme invloed op ons leven. Dus waarom zouden we geen volgende stap ondernemen om het beste uit onszelf te halen?


Stel jouw ondergrens

Het is een gekend fenomeen dat de meesten van ons pas in actie komen wanneer we teveel last ervaren dan ons lief is. Of met andere woorden we voelen ons niet meer ok en zijn bereid of gedwongen geworden om prioriteit te maken van onze gezondheid.

Ondernemer Sam Ovens beschrijft hetzelfde fenomeen aan de hand van twee rekeningen: “de paniek rekening” en de “gewenste rekening”.Van de gewenste rekening gaan mensen alleen dromen en fantaseren. Het zou wel leuk zijn maar men doet niets om die droom te bereiken. Pas wanneer mensen hun vooropgestelde ondergrens overschrijden, komen ze verbazingwekkend snel en succesvol in actie om terug uit de gevarenzone te komen.

Bij gezondheid observeer ik net hetzelfde gedrag. Je gewenste gezondheidsideaal klinkt natuurlijk geweldig, maar het hoeft niet, dus komen de meesten van ons daarvoor ook niet in beweging. Wanneer klachten echter een bepaalde grens bereikt hebben waarbij we niet meer tevreden zijn of de pijn niet langer uit te houden is, zijn we bereid in onszelf te investeren.

Gelukkig hoef je niet te wachten tot je rekening op rood staat of je jouw bed niet meer uitkomt van vermoeidheid of pijnklachten. Door voor jouzelf te bepalen wat het minimum is wat jij daadwerkelijk wilt voor jouw gezondheid, creëer je een ondergrens die jouw motiveert om in beweging te komen. Geleidelijk aan verhoog je deze ondergrens steeds dichter naar jouw ideaal beeld: van ok, naar beter, naar goed, naar fantastisch!


Vol gas en terugval

Nu we weten hoe onszelf te motiveren, willen we natuurlijk vol gas geven en in beweging komen! Gelijk de body pump les in, een crash dieet of een overdosis aan supplementen. Je herkent het misschien wel, aanpakken die handel en dan moet het allemaal snel en in 1 keer.

Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met body pump, radicaal veranderen van voeding of suppletie. In de praktijk valt het me op dat een quick fix voor velen niet de oplossing is voor het succesvol behalen van lange termijn doelen en weinig kans van slagen heeft bij chronische klachten. Het is bijvoorbeeld niet vol te houden, de methode slaat niet aan, maakt de klachten erger, of zorgt voor nieuwe blessures.


Om succesvol in beweging te komen en blijven heb ik 4 tips voor je:

  1. Ontwikkel geleidelijk aan een nieuwe levensstijl.
    Je zet continu kleine stapjes in de richting van een haalbaar doel. Wanneer dat doel bereikt is, verleg je het weer in de richting van jouw ideaal. Dus als je dagelijks last hebt van rugklachten, dan is een haalbaar doel dat je niet de hele dag door last hebt. Daarna dat je bijvoorbeeld niet elke dag last hebt. Daarna dat je meer dagen hebt zonder rugklachten. Dan voel je jouw rug nog sporadisch tot nooit meer. En uiteindelijk ben je één en al vitaliteit. Dat zijn op hun beurt telkens haalbare doelen in de richting van jouw ideaal gezondheidsbeeld.


  2. Wees “body-full”.
    Je kiest methodes waar je lijf goed bij gedijt. Het is belangrijk bewust te worden van wat wel en wat niet bij je past. Zowel wat betreft de methode die je kan helpen bij het stapsgewijs halen van jouw doel als het afstemmen van deze methode op jouw lijf. Je kan bijvoorbeeld wel willen hardlopen om van je rugklachten af te komen, maar je lijf kan dit niet aan. Dan zou je kunnen voelen hoe snelwandelen voor je is, of rustig wandelen. Wanneer dat makkelijker wordt, kan je jouw inspanningsgraad verhogen of een stapje terug nemen als je even wat minder in je vel zit. Dus kies een methode waar je van houdt en stem die continu af op jouw niveau. Een kleine, leuke uitdaging is body-full en opbouwend.


  3. Laat je lijf voelen dat het mag herstellen.
    Anderzijds kan het zo zijn dat je in beweging wilt komen, maar dat jouw lijf niet mee(r) wilt. Je komt letterlijk niet in beweging of “de methode slaat niet aan”. Door het te lang negeren van ons lijf en een teveel aan geaccumuleerde stress en spanningen kan onze biochemie ontregeld raken. Je lichaam is in de war en geeft dan gas en remt tegelijk. Om je zelf-helend vermogen weer in beweging te krijgen is het belangrijk dat ook jouw lichaam doorvoelt dat het mag ontspannen, dat het niet langer gas moet geven onder normale omstandigheden. Alleen een staat van diepe rust IN jouw lijf zet aan tot herstel en opbouw. Dus kies methodes die je lichaam tot rust brengen.


  4. Verminder de stressors in jouw omgeving.
    Als je lijf rust begint te ervaren maar het vertoeft te vaak in een onrustige omgeving, kan je lijf weer continue in de aan-modus gaan staan. Het is dan net als dweilen met de kraan open. Welke factoren in jouw omgeving kan jij beïnvloeden? Je kan hierbij denken aan het creëren van een rustiger werkomgeving, het oplossen van conflicten op het werk of thuis, het aanpassen van voeding enzoverder. Opnieuw is het hier de bedoeling je lichaam een kans te geven tot rust te komen vanwaar de zelf-genezing kan starten.

In beweging komen

Wil jij met een verantwoorde, bewegingsmethode de gezondheid van jouw lichaam en geest stapsgewijs en voor de lange termijn bevorderen? Dan is therapeutic pilates vast iets voor jou.

  • Het is een mildere vorm van pilates met invloeden vanuit de osteopathie en healing die jouw lijf respecteert en het zelf-genezend vermogen weer aanwakkert.
  • Het mooie is dat je tegelijkertijd zelf in beweging komt en jouw kracht, souplesse, houding, core, ademhaling en balans bevordert.
  • Het geheim ervan is dat je gaandeweg bewuster voelt waar je spanningen opslaat en leert wat je anders kunt doen om ook in het dagelijks leven te ontspannen en in beweging te blijven.

Je gaat je dus steeds gaandeweg steeds beter voelen en krijgt meer grip op jouw gezondheid!


Jouw eerste stap ligt binnen handbereik

Voel jij je ook geprikkeld bij het vooruitzicht op meer rust en vitaliteit? Mis dan deze kans niet en schrijf je nu in voor een gratis introductieles therapeutic pilates. Samen werken we naar jouw ideale gezondheid toe!


JA, IK KIES VOOR GEZONDE BEWEGING EN VITALITEIT!



Sprankelende lentegroet,

Elise



Onderwerpen
vitaliteit pilates haarlem energie osteopaat Haarlem
Deel dit artikel

Gesprek laden