Afspraak maken

Q & A

Wat kan ik verwachten na een behandeling?

In de meeste gevallen nemen de klachten geleidelijk geheel of gedeeltelijk af of is een duidelijke verlichting merkbaar.

Is het normaal dat mijn klachten na de behandeling lijken te zijn verergerd?

Wees niet verbaasd je na een behandeling wat vermoeid of emotioneel te voelen, of een tijdelijke verergering te ervaren. Je lichaam is namelijk bezig de veranderingen in je lichaam te integreren en doet zijn best om je te genezen. Het ruimt op om beter te worden. Dat kost energie, waardoor je vermoeidheid kunt voelen.

Kan ik gelijk sporten na een behandeling?

Het is belangrijk je lichaam tijdens het genezingsproces te respecteren en het de tijd en rust te gunnen die hiervoor nodig zijn. Idealiter plan je geen bovengemiddelde inspanningen na de behandeling.

Kan ik zelf nog iets doen?

Als je een advies hebt meekregen, is het verstandig dit zo goed mogelijk op te volgen om je herstel te ondersteunen. Ook is het verstandig je lichaam te ondersteunen met het afvoeren van afvalstoffen door de dagen na de behandeling voldoende water te drinken.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Afhankelijk van de aard van de klachten, je persoonlijke omstandigheden, je ontvankelijkheid voor dit type behandeling en je wensen betreffende jouw gezondheid, zullen enkele of meerdere behandelingen nodig zijn. Meestal is na drie behandelingen een duidelijke verbetering merkbaar. Als dit niet zo blijkt te zijn, is osteopathie op dat moment niet de aangewezen therapie. In dat geval zoeken we desgewenst samen naar een behandelvorm die beter zou kunnen passen.

Ik heb geen specifieke klachten, maar wil me graag beter in mijn vel voelen, is osteopathie een optie?

In de afwezigheid van klachten kan osteopathie ook dienen als een methode om je gezondheid te optimaliseren en je energieker en beter in je vel te laten voelen. In dit geval bent je zeker welkom om periodiek op consult komen: een soort APK voor je gezondheid.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Osteopathie is zorg in de eerste lijn. Net als een fysiotherapeut of een tandarts. Het is daarom vrij toegankelijk, zonder bijvoorbeeld een verwijzing van de huisarts.

Werkt de osteopaat ook samen met andere reguliere en complementaire geneeswijzen?

Als er aanleiding voor is werk ik samen met andere behandelaars in zowel de reguliere als complementaire gezondheidszorg om je zo goed mogelijk te begeleiden in je herstelproces. In dit geval kijk ik naar wat een gepaste behandelvorm voor je is. Bovendien werk ik in een multidisciplinaire groepspraktijk waarin wij, zo nodig, intensief samenwerken.

Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekeraar?

Vergoedingen voor osteopathie vallen onder het aanvullend pakket. Afhankelijk van jouw verzekeraar en van je aanvullend pakket wordt het consult (vaak deels) terugbetaald. http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/osteopathie.

Valt osteopathie onder het eigen risico?

Osteopatische behandelingen vallen niet onder je eigen risico. Dit geldt enkel voor de medische kosten die onder de basisverzekering vallen. Osteopathie wordt dus direct vanuit je aanvullende verzekering vergoed.

 • Ik heb verschillende klachten gehad en altijd in het buikgebied. Buikpijn, menstruatiepijn, darmklachten, noem het maar op. Ik merk dat wanneer ik psychische spanningen heb, deze zich ook in mijn buik vastzetten. Na een behandeling van Elise voel ik me als herboren.
  – Saida Prins (35)
 • Elise is zeer kundig en heeft de gave om goed contact te maken en je volledig op je gemak te laten voelen. Haar behandelingen zijn heel effectief. Ik functioneer veel beter en voel mij gezonder.
  – D. 't Hooft (67)
 • Elise heeft een natuurlijk inzicht en vermogen om te helen in de ruimste zin van het woord. Invoelend, deskundig en met aandacht klachten verhelpen. Zeer aan te bevelen!
  – Marjanne De Groot
 • De kracht van Elise is haar rust. Ze weet de juiste vragen te stellen om je op je gemak te laten voelen. Ik had de indruk dat zij een knop bij me omzette om te herstellen.
  – Mirije Nolta (42)
 • Bij Elise ben ik letterlijk in goede handen. Mijn klachten namen ook spoedig af en dat gaf me een goed gevoel.
  – Paul Winters (53)
 • Elise doet een zeer zorgvuldige analyse, waardoor ze bij mij vertrouwen wekte en ik mij al snel op mijn gemak voelde. Tijdens haar behandeling is ze serieus, geconcentreerd en zeer kundig. Ik voel ook echt meteen dat er iets gebeurt. Ik weet niet hoe ze het doet, maar ze maakt ruimte in mijn lijf, heft blokkades op en geeft me weer vertrouwen in mijn lijf.
  – N. de Groot (37)
 • De ziekenhuisdokters noch de huisarts hadden mij gewaarschuwd voor de overblijvende pijn na mijn longoperatie, noch hadden ze iets gezegd over beschikbaarheid van goede behandelingsmethoden. Nu, eindelijk, had ik Elise gevonden.
  – Peter van der Werff (74)
 • Wat ik fijn vind aan Elise als osteopaat is dat ik me meteen bij haar om m’n gemak voelde. Ik was erg onder de indruk van Elise's kundigheid en kennis over de werking van het lichaam. De behandelingen hebben me niet alleen heel erg goed gedaan, ze hebben me zelfs veel over m’n eigen lichaam geleerd.
  – Mariska Gunsing (25)
 • Elise is een bijzonder prettige persoonlijkheid en enorm kundig, echt iemand in wie je je vertrouwen kunt stellen.
  – Arita Poldervaart (52)
 • Na vier jaar rond gelopen te hebben met steeds erger wordende rug- en nekklachten en na vele behandelingen gehad te hebben in zowel de reguliere zorg als alternatieve zorg, kwam ik terecht bij Osteopaat Elise Pattyn. Dankzij haar goede diagnose en behandelingen gaat het eindelijk weer de goede kant op met mijn gewrichts- en pijnklachten.
  – Karin Ammerlaan-Roest (39)
 • In haar werk is zij heel secuur, schept vertrouwen en weet goed waar zij het over heeft. Bij de eerste behandeling legde Elise duidelijk uit wat zij gaat doen. Ik merkte al vrij snel een ontspannen gevoel, zowel in de rug als in de buikstreek. Na de 2e behandeling, die net zo prettig en uitgebreid was als de eerste merkte ik echt verbetering van mijn rugklachten.
  – Liesbeth van Dijk (61)
 • Ik ben via een vriendin bij Elise terechtgekomen voor mijn klachten, veroorzaakt door Post Traumatisch Stress Syndroom (spanning in mijn lijf, darmklachten, paniek- en angstgevoelens). Ik had al ervaring met diverse andere geneeswijzen, maar door Elise ben ik enorm enthousiast geworden over Osteopathie, in het algemeen, maar met name over Elise.
  – N. de Groot (37)
 • Thanks to Elise, I am now fitter, stronger, happier and pain free. I really feel like I now have my life back. I can not thank and recommend Elise enough.
  – Kev Ward
 • Elise zelf is een prettig, rustig persoon. De behandelingen door haar zijn met aandacht en rust, wat ik erg prettig vind. Ze komt professioneel en kundig over. Zoek je een goede fijne osteopaat dan kan ik haar zeker aanbevelen!
  – Marleen
 • Ik had last van mijn nek met uitstraling naar mijn arm en door haar 'bevoelingen' ben ik ook zelf beter gaan luisteren naar mijn lichaam. Natuurlijk komt het allemaal uit jezelf hoe je sterker wordt, maar een juiste behandeling is daarbij noodzakelijk. Osteopathie heeft mij van de pijn afgebracht.
  – Mirije Nolta (42)
 • Het was bijzonder om te merken dat de gevoelige plekken in de buikregio door de behandelingen minder gevoelig werden en dat daardoor mijn rugklachten afnamen. Veel rugklachten komen namelijk vanuit de buik, heb ik geleerd. En door de behandeling kwam mijn bekken weer meer in balans. Ook dit was duidelijk voelbaar.
  – Marleen
 • Wat ik bijzonder vind aan de behandelingen bij Elise, is dat ze je lichaam behandelt volgens een holistisch principe. Wat ik mis in de reguliere westerse gezondheidszorg, is dat ze het lichaam niet als één geheel zien, terwijl alles juist met elkaar is verbonden.
  – Mariska Gunsing (25)
 • Er zijn vele therapieën beschikbaar. Voor mij is osteopathie een goede keuze geweest. Ik kan osteopathie een iedereen aanraden, in het bijzonder Elise.
  – Regina Tjon Kwan Paw (1972)
 • Elise zoekt intensief in je lichaam naar verstoorde verbindingen waar klachten uit voortkomen en legt heel goed uit wat ze doet. Ik heb nu eigenlijk geen klachten meer maar kom nog een paar keer per jaar bij haar voor een "onderhoudsbeurt" om mijn lijf zoveel mogelijk klachtenvrij te houden!
  – Arita Poldervaart (52)
 • Ik ben een actieve vrouw van 55 jaar met meerdere gezondheidsproblemen: een schildklierziekte van Graves, op meerdere plekken artrose en al vele jaren fibromyalgie. Na jaren tamelijk vergeefs uitproberen van verschillende therapieën, was daar Elise met osteopathie. Ik wenste dat zij eerder op mijn pad was gekomen. Na de behandeling functioneer ik een aantal weken beter.
  – Corry Rossewij (55)
 • Al na de eerste behandeling was er minder pijn. De verbeteringen hielden ook stand. Na de tweede behandeling namen mijn buik- en maagklachten nog meer af.
  Inmiddels heb ik drie sessies gehad en mijn gezondheid en levenslust zijn aan het groeien.
  – Regina Tjon Kwan Paw (1972)
 • De osteopathiebehandeling bij Elise maakte mij - voor het eerst - bewust van een onderlinge samenhang in mijn lichaam. Als bijvoorbeeld de balans in mijn organen verstoord is, kan dat elders zijn uitwerking hebben. Na de eerste behandeling voelde mijn lichaam lichter en schoner.
  – Brigitte Pesch
 • Elise is een zeer goede osteopathische deskundige, met een diep lichaams/geest gevoel en aanpak. Heb fantastische ervaringen met haar, aanrader!
  – Hèlen Vink (1968)
 • Bij Elise ben je in zeer goede handen. Deskundige diagnostiek waardoor mijn klachten zijn verdwenen. Elise heeft bovendien een prettige manier van ondervragen waardoor je je al heel snel op je gemak voelt. Ik beveel Elise van harte aan!
  – Marjanne De Groot