- Wat kan ik verwachten na een behandeling?
-
In de meeste gevallen nemen de klachten geleidelijk geheel of gedeeltelijk af of is een duidelijke verlichting merkbaar.
- Is het normaal dat mijn klachten na de behandeling lijken te zijn verergerd?
-
Wees niet verbaasd je na een behandeling wat vermoeid of emotioneel te voelen, of een tijdelijke verergering te ervaren. Je lichaam is namelijk bezig de veranderingen in je lichaam te integreren en doet zijn best om je te genezen. Het ruimt op om beter te worden. Dat kost energie, waardoor je vermoeidheid kunt voelen.
- Kan ik gelijk sporten na een behandeling?
-
Het is belangrijk je lichaam tijdens het genezingsproces te respecteren en het de tijd en rust te gunnen die hiervoor nodig zijn. Idealiter plan je geen bovengemiddelde inspanningen na de behandeling.
- Kan ik zelf nog iets doen?
-
Als je een advies hebt meekregen, is het verstandig dit zo goed mogelijk op te volgen om je herstel te ondersteunen. Ook is het verstandig je lichaam te ondersteunen met het afvoeren van afvalstoffen door de dagen na de behandeling voldoende water te drinken.
- Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
-
Afhankelijk van de aard van de klachten, je persoonlijke omstandigheden, je ontvankelijkheid voor dit type behandeling en je wensen betreffende jouw gezondheid, zullen enkele of meerdere behandelingen nodig zijn. Meestal is na drie behandelingen een duidelijke verbetering merkbaar. Als dit niet zo blijkt te zijn, is osteopathie op dat moment niet de aangewezen therapie. In dat geval zoeken we desgewenst samen naar een behandelvorm die beter zou kunnen passen.
- Ik heb geen specifieke klachten, maar wil me graag beter in mijn vel voelen, is osteopathie een optie?
-
In de afwezigheid van klachten kan osteopathie ook dienen als een methode om je gezondheid te optimaliseren en je energieker en beter in je vel te laten voelen. In dit geval bent je zeker welkom om periodiek op consult komen: een soort APK voor je gezondheid.
- Heb ik een verwijsbrief nodig?
-
Osteopathie is zorg in de eerste lijn. Net als een fysiotherapeut of een tandarts. Het is daarom vrij toegankelijk, zonder bijvoorbeeld een verwijzing van de huisarts.
- Werkt de osteopaat ook samen met andere reguliere en complementaire geneeswijzen?
-
Als er aanleiding voor is werk ik samen met andere behandelaars in zowel de reguliere als complementaire gezondheidszorg om je zo goed mogelijk te begeleiden in je herstelproces. In dit geval kijk ik naar wat een gepaste behandelvorm voor je is. Bovendien werk ik in een multidisciplinaire groepspraktijk waarin wij, zo nodig, intensief samenwerken.
- Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekeraar?
-
Vergoedingen voor osteopathie vallen onder het aanvullend pakket. Afhankelijk van jouw verzekeraar en van je aanvullend pakket wordt het consult (vaak deels) terugbetaald. http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/osteopathie.
- Valt osteopathie onder het eigen risico?
-
Osteopatische behandelingen vallen niet onder je eigen risico. Dit geldt enkel voor de medische kosten die onder de basisverzekering vallen. Osteopathie wordt dus direct vanuit je aanvullende verzekering vergoed.